کتاب ایبسن و استریندبرگ نوشتهای از مصطفی اسلامیه، به نمایشنامهها، آثار و زندگیهای این دو نمایشنامهنویس معروف و تأثیرگذار میپردازد. از ایبسن و استریندبرگ میتوان به عنوان پایهگذاران تئاتر مدرن یاد کرد. آثاری که به دنیای نمایشنامه ارائه کردهاند، مسیر این هنر را برای همیشه دگرگون کرده است و شناخت آنها برای شناخت کامل دنیای نمایش و تئاتر ضروری است.
معرفی کتاب
در مقدمهی کتاب ایبسن و استریندبرگ میخوانید:
«فرانک لارنس لوکاس، شاعر، نویسنده و منتقد ادبی انگلیسی کتابی دربارهی ایبسن و استریندبرگ دارد، که در آن به زندگی و آثار این دو نمایشنامهنویس و زمینههای واقعی مضامین و شخصیتهای مهمترین نمایشنامههای این دو میپردازد. سالها به فکر ترجمهی این کتاب بودم اما وقتی آن را برای این کار به دست گرفتم با نگاهی دوباره به آن به تردید افتادم. این تردید برای آن بود که لوکاس در کتاب خود به نمونههای ریز و درشت بیشمار و بسیار نادر و دور افتادهای از شعر و ادبیات انگلیس اشاره میکند که به گمان او میتواند مشابهتهایی با مضمون یا شخصیتهای آثار مورد بحث او داشته باشد. از سوی دیگر لوکاس در کتابش بنا بر سلیقهی خود به شرح و تحلیل بعضی از نمایشنامهها نپرداخته یا فقط به اشارهای کوتاه قناعت کرده است. البته کتاب لوکاس برای خوانندگان انگلیسی زبان که صدها کتاب دربارهی این دو نمایشنامهنویس در اختیار دارند جایگاه خاص خود را دارد اما با توجه به کمبود این گونه کتابها در زبان فارسی ترجیح دادم ساختار کلی کتاب او را بگیرم و با منابعی که در دسترسام بود به تألیف و گردآوری بپردازم. در این راه تمام نمایشنامههای ایبسن و استریندبرگ را دوباره خواندم و خلاصه کردم و با استفاده از کتابهای دیگری که در اختیارم بود مطالبی را در تکمیل زندگی و شخصیت ایبسن و استریندبرگ و برای درک بهتر آثار آن دو گردآوردم و ترجمه کردم.»
گزیدههایی از این کتاب
«ایبسن این آخرین نمایشنامهاش را در هفتاد و یک سالگی نوشت و آن را «پیشگفتاری نمایش در سه پرده» نامید. او از مدتها پیش در فکر نگارش اثری بود شرح حال گونه تا در آن بتواند از ناگفتههای زندگی خویش و ارتباط آن زندگی با کار و حرفهاش بنویسد. پیش از آن بسیاری از ویژگیهای شخصیت و زندگی او در آثارش بازتاب یافته بود: به صورت شوهری ناخرسند از ازدواج خویش که میکوشد خود را به کار و حرفهاش سرگرم کند (مثل تسمان در هدا گابلر، آلمرس در اییلف کوچولو)؛ به صورت آرمانخواهی سازشناپذیر که برای آدمهایی که دوست دارد اندوه و فاجعه بار میآورد (مثل براند، گرگرس ورله، دکتر استوکمان)؛ به صورت هنرمندی خودشیفته (مثل یالمار اکدال در اردک وحشی، لینگستراند در بانوی دریایی)؛ و به صورت پیرمردی بیعاطفه که از دنیا بیزار است و اعتنایی به همسرش ندارد (مثل سولنس در استاد معمار، بورکمان در یون گابریل بورکمان). اما این اثر با تصویر کردن شخصیت آرنولد روبک خود را به صورت هنرمند پا به سن گذاشتهای نشان میدهد ناراضی از ازدواج خویش که پس از سالها سرگشتگی به زادگاه خود بازگشته، و بیقرار و ناخرسند از هنر و حرفه خویش، مثل براند، سر به کوه میگذارد تا در انبوه برف و سرما در رویارویی با مرگ به آن چیزی برسد که زندگی میپندارد – به این امید که وقتی از مرگ برمیخیزد با عشقی که زمانی آن را ناچیز شمرده زندگی دوبارهای را آغاز کند.»
به خواندن ادامه دهید
این نویسنده کتابهای دیگری به نام کتاب خورشید شاه، کتاب زنگ موسیقی و کتاب رستم و سهراب را نیز منتشر کرده است.
مشخصات کتاب
نام: کتاب ایبسن و استریندبرگ نویسنده: مصطفی اسلامیه ژانر: زندگینامه تعداد صفحات: ۵۹۲